RSS
 

Ganz-MÁVAG Railbound Vehicles For Electric Traction

25 Júl

Villamos vontatású vasúti járművek

A Ganz-MÁVAG Mozdony- és Vasúti Járműgyár és Gépipari Tervezés 150 éves múltjával, közel 15000 alkalmazottjával egyike Magyarország legrégebbi és legnagyobb ipari gyártója.

Ma a vállalat fontos szerepet játszik Magyarország ipari és export tevékenységében. A Ganz-MÁVAG legfontosabb termékcsoportja a vasúti járművek gyártása. A gyár hagyományos termékskálájába dízel és villamos többrészes motorvonatok és mozdonyok tartoznak, melyek a legmagasabb igényeket is kielégítik. A vasúti járművek és kocsik gyártása 1867-ben kezdődött, a mozdonyoké 1873-ban. Azóta közel 15000 személykocsit, 76000 teherkocsit és több, mint 10000 mozdonyt exportált öt földrészre.
A Ganz-MÁVAG a városi közlekedésben is szerepet játszik: könnyű villamosokat, földalatti és gyorsvasúti kocsikat és ingaszerelvényeket gyárt magyar és külföldi vásárlóknak.
A Ganz-MÁVAG könnyű vasúti járműgyártásának szintén nagy hagyománya van. Az első villamos 1885-ben készült és azóta több, mint 1600 motoros és vontatott járművet készített a gyár.
A Ganz-MÁVAG vasúti járműveinek 80%-a exportra készült, és az elmúlt évtizedben – a Magyar Államvasutakon (MÁV) és a Budapesti Közlekedési Vállalaton kívül – a fő vásárlók közé tartozott a brazil, szír, egyiptomi, görög, uruguayi, tunéziai, szovjet, jugoszláv, bangladesi és új-zélandi vasutak.
A jelenlegi éves gyártás – az új automata kocsiszekrény gyártósor beindítása óta – összesen 250 egység.
A Ganz-MÁVAG mindig nagy figyelmet fordított az utasok kényelmére és a járművek könnyű karbantarthatóságára. Ez vezetett szabványos forgóváz készlet kifejlesztéséhez. Ennek a forgóváz-rendszernek több mint 1000 különböző változatát gyártottuk, és a licencét megvették svájci és spanyol gördülőanyag gyártók.

Néhány, a Ganz-MÁVAG által legutóbb gyártott villamos vontatású vasúti járművet mutatunk be a következőkben.

TOVÁBB a katalógus képtárához

A katalógus szövegét Tomori László fordította.

Forrás: Halász István gyűjteménye

 

Megjegyzés hozzáfûzése 

*