RSS
 

Ganz-MÁVAG Diesel Train Sets

25 Júl

Ganz-MÁVAG dízel motorvonatok

A Ganz-MÁVAG Mozdony- és Vasúti Járműgyár 140 évnél nagyobb múlttal rendelkezik, és egyike a legrégebbi és legnagyobb gépipari vállalatoknak Magyarországon. Mint az egyedüli aktív vasúti gördülőanyag-gyár, széles a termékskálája: a fővonali dízel- és villamos mozdonyokon, a dízel- és villamos motorkocsikon, motorvonatokon és személykocsikon, a tömegközlekedési járműveken, metró szerelvényeken és városi villamosokon át terjeszkedik.

Közel 120 éve gyárt vasúti gördülőanyagot, körülbelül 107000 különféle vasúti járművet adott el, köztük több, mint 10000 mozdonyt, 15000 személykocsit és 76000 teherkocsit. A gyár jellemző terméke a dízel motorkocsi és többrészes motorvonat, melyekből 2600 motorkocsi és 2400 vontatott kocsi készült az elmúlt utolsó 60 évben. A régi Ganz gyár a XX. század első éveiben gyártott gőz motorkocsikból szerezte a motorkocsi építési gyakorlatát. Sorozatterméke volt az egyszerű, megbízható dízelmotor, melyet a késő 1920-as években fejlesztett a gyár kiváló mérnöke, Jendrassik György. A Ganz-Jendrassik típusú dízelmotorokat először a négytengelyes szárnyvonali motorkocsik meghajtó motorjaként alkalmazták.

Nemzetközi fontosságú fejlődés történt 1934-ben, mikor az Árpád típusú gyorssínautóbuszt fejlesztették. Az Árpád sikere hatására megugrott az export tevékenység. Ma a Ganz motorkocsik négy földrész 24 országában ismertek.

A gyár 1937 óta gyárt dízel motorvonatokat. A Ganz-MÁVAG motorkocsik motorjának teljesítménytartománya 900 kW-ig terjed. Régen a dízelmotor a hajtott forgóvázra épült rá, míg most a motortérbe kerülnek, vagy a motorvonat főkerete alá helyezik el. Az erőátviteli rendszer mechanikus, hidraulikus vagy villamos.

A Ganz-MÁVAG vasúti járműveknek kiváló futásjóságuk van, a gyár módszeres forgóváz fejlesztési tevékenysége következtében. A fejlesztést rugalmasság jellemzi, így a gyár kész kielégíteni a legszélesebb igényeket a járművek megjelenésében, technikai megoldásaiban vagy a belső berendezés tekintetében.

TOVÁBB a katalógus képtárához

A katalógus szövegét Tomori László fordította.

Forrás: Boros István gyűjteménye

 

Megjegyzés hozzáfûzése 

*